Aandacht voor eten studie

Geslacht Vrouw

Leeftijd van 18 tot en met 35

BMI van 30 tot en met 50

Bereken uw BMI hier

Locatie onderzoek

Aandacht voor eten


Wij, onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Maastricht doen onderzoek naar hoe onze omgeving waarin we constant worden blootgesteld aan eten kan bijdragen aan gewichtstoename.

Het doel van deze studie is om te onderzoeken wat de invloed is van honger op de aandacht voor eten bij vrouwen met een gemiddeld gewicht en vrouwen met obesitasDe toename van vetweefsel op verschillende plaatsen. Dit vindt plaats bij vetzucht..

Inzicht in deze processen zal ons in de toekomst kunnen helpen om de behandeling van mensen die hun voedselinname willen beperken te verbeteren.


Daarom zijn we op zoek naar:

 • rechtshandige vrouwen
 • met een te hoog gewicht (BMI>30)
 • een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar, en
 • die geen medicatie gebruiken die het brein beïnvloedt

 


Wat ga je als deelnemer doen?

De studie duurt maximaal 2 uur verdeeld over 2 momenten (1x 45 minuten, 1x 60 minuten) en je zult gevraagd worden om voor de afspraken niet te eten.

Tijdens de afspraken zal je vragenlijsten invullen over persoonlijke eigenschappen en je eetgedrag en beide keren zal je een computertaak doen waarmee wij aandacht voor eten kunnen meten. Tijdens deze computertaak meten we je oogbewegingen en meten we hoe snel je reageert op dingen die op het computerscherm verschijnen.


Vergoeding voor deelname bedraagt 25 euro.

 

Waar is het onderzoek voor?

Het doel van deze studie is om te onderzoeken wat de invloed is van honger op de aandacht voor eten bij vrouwen met een gemiddeld gewicht en vrouwen met obesitas.

Eerdere onderzoeken naar de invloed van aandacht  op eetgedrag vonden tegenstrijdige resultaten. Sommige studies vonden dat aandacht inderdaad invloed had op eetgedrag, maar andere studies vonden juist van niet. Wij denken dat dit komt omdat onvoldoende  rekening is gehouden met de invloed van honger op aandacht voor eten. Met deze nieuwe studie gaan we daarom de rol van aandacht voor eten verder onderzoeken en houden we rekening met de invloed van honger en de invloed van lichaamsgewicht.

 

Wat houdt deelname in?

Het onderzoek bestaat uit twee afspraken die een week na elkaar plaats vinden. Deze afspraken duren elk niet langer dan 1 uur, en het onderzoek kost je dus in totaal maximaal 2 uur. We zullen je vragen om vanaf 48 uur voor aanvang van je afspraak geen alcohol te drinken, en vanaf 8 uur voor aanvang niets meer te eten of suikerhoudende dranken te drinken. Tijdens de afspraken zal je vragenlijsten invullen over persoonlijke eigenschappen en je eetgedrag en beide keren zal je een computertaak doen waarmee wij aandacht voor eten kunnen meten. Tijdens deze computertaak meten we je oogbewegingen en meten we hoe snel je reageert op dingen die op het computerscherm verschijnen.

 

Wie kan er meedoen?

Rechtshandige vrouwen tussen de 18 en 35 jaar:

 • met een gemiddeld gewicht (BMI tussen de 18.5 en 25) of met een te hoog gewicht (BMI >30)
 • zonder chronische medische aandoening (bv. diabetes of hart- en vaatziekten)
 • zonder chronische psychische aandoening (bv. schizofrenie of depressie)
 • die geen medicatie gebruiken die invloed heeft op de hersenen (bv. pillen tegen angst of depressie)

Weet je na het lezen van dit lijstje niet zeker of je mee kan doen aan dit onderzoek? Neem dan gerust contact op met de onderzoeker dan zoeken we dat samen uit.

 

Eventuele risico’s aan deelname

Deelname aan dit onderzoek brengt geen risico’s met zich mee.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van het onderzoek?

Deelname aan dit onderzoek zorgt voor meer inzicht in eetgedrag en de rol van aandacht voor eten hierbij. Dit zal ons in de toekomst kunnen helpen om de behandeling van mensen die last hebben van hun overgewicht te verbeteren. Meewerken aan dit onderzoek vraagt van u een tijdsinvestering. Daarom krijgt u voor deelname een vergoeding van 25 euro.

 

Vertrouwelijkheid en bewaren van je gegevens

Alle gegevens die voor het wetenschappelijk onderzoek worden verzameld, zullen strikt vertrouwelijk worden behandeld. Voor dit onderzoek worden je persoonsgegevens verzameld, gebruikt en bewaard. Het gaat om gegevens zoals je naam en telefoonnummer. Het verzamelen, gebruiken en bewaren van deze gegevens is nodig om contact met je te kunnen opnemen voorafgaand aan het onderzoek en om je te kunnen bereiken gedurende het onderzoek. Uw persoonlijke gegevens zullen na afronding van het onderzoek weer worden verwijderd.

De onderzoeksgegevens zullen onder een code worden opgeslagen, dus zonder naam of andere persoonlijke gegevens. Alleen de hoofdonderzoeker en de onderzoeksassistent weten welke code bij uw onderzoeksgegevens hoort. De resultaten van het onderzoek kunnen worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Hierin zal nooit een naam worden genoemd.

 

Intrekken toestemming

Je kunt je toestemming voor gebruik van je persoonsgegevens altijd weer intrekken. Mocht je tijdens het onderzoek besluiten niet verder te willen deelnemen dan worden de gegevens die tot zover zijn verzameld wel gebruikt voor het onderzoek, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt.

 • Man
 • Vrouw

U ontvangt een email die u dient te bevestigen

DD-MM-YYYY (e.g. 28-11-2022)

Uw lengte of gewicht is geen realistisch getal

Uw lengte of gewicht is geen realistisch getal

 • Links
 • Rechts
 • Geen voorkeurshand

 • Hierbij geef ik toestemming aan Link2Trials om de door mij verstrekte persoonsgegevens op te slaan in mijn persoonlijke profiel en te verwerken voor de doeleinden genoemd in de toestemmingsverklaring. Bekijk deze hier.

  Welke gegevens verzamelen we?

  Wanneer u een account registreert, zal aan u gevraagd worden om gegevens in te vullen.

  • Wij vragen uw naam, adres, postcode en woonplaats om contact met u op te kunnen nemen, bijvoorbeeld om afspraken te maken of informatie naar u te zenden.
  • Daarnaast hebben wij uw telefoonnummer nodig om telefonisch contact met jou te kunnen opnemen en een herinneringsbericht te zenden.
  • Om uw account aan te maken vragen we uw e-mailadres. Deze hebben wij ook nodig om per e-mail contact met u op te nemen, bijvoorbeeld voor het versturen van bevestigings- en herinneringsmails. Daarnaast sturen wij e-mails om u te attenderen op een nieuw onderzoek.
  • Wij hebben uw adres, postcode en woonplaats nodig om (lokale) onderzoeken of studies binnen een bepaalde straal te kunnen weergeven.
  • Uw tijdszone en taal en land combinatie worden verwerkt om de juiste tijd en taal voor u te kunnen weergeven.
  • Om uw account te beveiligen, wordt uw IP-adres verwerkt.

  Deze persoonsgegevens zijn nodig voor de (beoogde) uitvoering van een overeenkomst. Zonder deze gegevens kunnen wij de overeenkomst niet aangaan en u niet inzetten als proefpersoon. Bovendien vragen wij vooraf toestemming aan u voor het verwerken van deze gegevens.

  Onderzoeksdoeleinden: bijzondere gegevens
  Daarnaast worden bepaalde gegevens gevraagd voor onderzoeksdoeleinden, om te zien of u een match bent met het betreffende onderzoek en om het onderzoek uit te kunnen voeren. Dit zijn onder andere persoonsgegevens met betrekking tot uw geslacht, leeftijd, medicijngebruik, vruchtbaarheid, lengte en gewicht, alcoholgebruik, rookgedrag en andere medische en/of gezondheidsgegevens.

  Een groot deel van deze gegevens zijn bijzondere gegevens in de zin van de AVG. Omdat dit gevoelige gegevens zijn, gaan wij er zorgvuldig mee om. Deze gegevens worden alleen verwerkt met uw uitdrukkelijke toestemming.  Volledige privacy verklaring

  PRIVACYVERKLARING

  April 2022

  www.proefpersonen.nl

   

  Over ons

  Link2Trials is de verwerkingsverantwoordelijke voor de verwerking van uw persoonsgegevens in de zin van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (hierna: AVG).

  Welke gegevens verzamelen we en voor welke doeleinden

  Wanneer u een account registreert, wordt u eerst gevraagd om de volgende gegevens in te vullen:

  • Om uw account aan te maken vragen we uw e-mailadres en wachtwoord.

  Na het bevestigen van uw emailadres vragen wij u uw profiel aan te vullen met de volgende gegevens:

  • Wij vragen uw naam, adres, postcode en woonplaats om contact met u op te kunnen nemen, bijvoorbeeld om afspraken te maken of informatie naar u te zenden.
  • Daarnaast hebben wij uw telefoonnummer nodig om telefonisch contact met u te kunnen opnemen en een herinneringsbericht te zenden. Wij gebruiken uw adres, postcode en woonplaats  om (lokale) onderzoeken of studies binnen een bepaalde straal vanaf uw adres te kunnen weergeven.
  • Uw tijdszone en taal land combinatie worden verwerkt om de juiste tijd en taal voor u te kunnen weergeven.
  • Om uw account te beveiligen, wordt uw IP-adres opgeslagen
  • Uw reeds opgeslagen e-mailadres hebben wij ook nodig om per e-mail contact met u op te nemen, bijvoorbeeld voor het versturen van bevestigings- en herinneringsmails. Daarnaast sturen wij e-mails om u te attenderen op een nieuw onderzoek.

  Daarnaast worden bepaalde bijzondere persoonsgegevens gevraagd voor onderzoeksdoeleinden, om te beoordelen of u matcht met de eisen die worden gesteld aan het betreffende onderzoek en om daarna het onderzoek met u te kunnen uitvoeren. De gegevens die voor onderzoeksdoeleinden kunnen worden gevraagd zijn onder andere persoonsgegevens met betrekking tot uw geslacht, leeftijd, medicijngebruik, vruchtbaarheid, lengte en gewicht, alcoholgebruik, rookgedrag en andere medische en/of gezondheidsgegevens.

  Wanneer u zich voor een specifiek onderzoek inschrijft zullen een deel van de bovenstaande gegevens, waaronder ook de gegevens gerelateerd aan uw gezondheid (bijzondere persoonsgegevens) gevraagd worden. Zonder deze bijzondere gegevens kunnen wij namelijk geen match maken tussen u en de beschikbare onderzoeken. Het soort en hoeveelheid bijzondere persoonsgegevens kan per onderzoek verschillen omdat wij alleen de gegevens verzamelen die noodzakelijk zijn voor dat specifieke onderzoek.

  Wij vragen u om toestemming

  Bijzondere persoonsgegevens mogen wij alleen verwerken als u daarvoor toestemming geeft. Bij het aanmaken van een account vragen wij u daarom om uitdrukkelijke toestemming om de door u opgegeven (bijzondere) persoonsgegevens te verwerken voor bovenstaande doeleinden. Deze toestemming kunt u altijd intrekken.

  Met wie delen we uw persoonsgegevens?

  Uw persoonsgegevens kunnen verstrekt worden aan derden die ten behoeve van Link2Trials een deel van de verwerking op zich zullen nemen. Zo maken wij gebruik van een externe partij die zorgt voor dedicated hosting van de persoonsgegevens. Deze partij is gecertificeerd om medische gegevens op te slaan. Deze partij is een verwerker, in de zin van de AVG.

  Nadat u zich heeft ingeschreven voor een specifieke studie of een specifiek project, worden uw (bijzondere) persoonsgegevens gedeeld met onderzoeksinstellingen, die al dan niet contact met u zullen opnemen om deel te nemen aan de specifieke studie of het specifieke project.

  Wij verifiëren vooraf of deze instellingen erkende onderzoeksinstellingen zijn en zich daarmee houden aan de nationale wet- en regelgeving. Uw persoonsgegevens worden in principe alleen doorgegeven aan onderzoeksinstellingen binnen het land waar u woonachtig bent.

  Door middel van een interface op onze website worden ook persoonsgegevens uitgewisseld met sociale media, zoals Facebook, waardoor Facebook u en andere gebruikers relevante advertenties kan tonen.

  Beveiliging persoonsgegevens

  Wij hebben passende technische maatregelen genomen om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of andere vormen van onrechtmatige verwerkingen. Deze maatregelen zorgen voor een beveiligingsniveau dat past bij de gegevens die wij verwerken. Wij zorgen ervoor dat het account gebruik maakt van een beveiligde/gecodeerde SSL-verbinding. Daarnaast maken wij gebruik van twee-factor-authenticatie en zorgen wij voor encryptie van uw wachtwoord.

  Bewaartermijn

  Wij bewaren uw gegevens niet langer dan noodzakelijk voor het doel waarvoor ze zijn ontvangen.

  Uw persoonsgegevens worden in principe bewaard totdat u uw account bij ons opzegt. Op het moment dat u uw account opzegt, worden de persoonsgegevens binnen uiterlijk 72 uur verwijderd.

  Indien u zich ingeschreven heeft op een specifieke studie en geen account aangemaakt heeft bij ons, dan worden de gegevens die u heeft opgegeven gebruikt voor het aanmeldingsproces op die specifieke studie. Binnen 90 dagen na het einde van het onderzoek worden uw studie specifieke gegevens verwijderd.

  Inactieve accounts vragen wij per e-mail om hun account weer te activeren. Persoonsgegevens in accounts die al langer dan 10 jaar niet actief zijn, worden na deze termijn verwijderd.

  De bovenstaande termijnen gelden, tenzij er voor ons verdere wettelijke verplichtingen bestaan om de gegevens langer te bewaren en/of beschikbaar te houden.

  Rechten

  U heeft het recht op inzage in uw persoonsgegevens en het recht om uw persoonsgegevens te rectificeren. Als u wil weten welke persoonsgegevens wij van u verwerken, dan kunt u een schriftelijk inzageverzoek doen. Mochten uw gegevens onjuist, onvolledig of niet relevant zijn, dan kunt u ons schriftelijk verzoeken om uw gegevens te wijzigen of aan te vullen.

  Wanneer u ons toestemming heeft gegeven om bepaalde gegevens van u te verwerken, dan heeft u altijd het recht om deze toestemming in te trekken. Het intrekken van deze toestemming doet geen afbreuk aan de rechtmatigheid van onze gegevensverwerking op basis van uw toestemming, die plaatsvond vóór deze intrekking.

  Daarnaast heeft u een recht op het wissen van uw persoonsgegevens, een recht op het beperken van de verwerking en een recht om tegen de verwerking bezwaar te maken. Bovendien heeft u recht op het overdragen van, of het overdraagbaar maken van uw gegevens. Ook hiervoor kunt u een schriftelijk verzoek doen.

  Onder schriftelijk wordt ook verstaan een e-mail. U kunt uw verzoek aan ons e-mailen via helpdesk@link2trials.com. Wij zullen uw verzoek zo snel mogelijk, maar altijd binnen 4 weken in behandeling nemen.

  U heeft daarnaast het recht om een klacht in te dienen over de manier waarop wij met uw gegevens omgaan. Deze klacht kunt u indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

  Wijzigingen

  Wij behouden ons het recht voor wijzigingen in deze privacyverklaring aan te brengen. De wijzigingen treden in werking op het aangekondigde tijdstip van inwerkingtreding.

Bedankt uw aanmelding is goed ontvangen!. U ontvangt een email die u dient te bevestigen. U zult binnen enkele weken een reactie krijgen
Er is een fout opgetreden. Probeer het nogmaals of contact link2trials
link2trials

© 2022 Link2Trials